tijdens-loopbaan
Financiële risico’s tijdens uw loopbaan.

Arbeidsongeschiktheid: het kan de sterksten overkomen.

Sofie (werknemer) en Tom (zelfstandige) zijn gehuwd. Zij hebben een dochtertje van 4 jaar en een zoontje van nog geen jaar oud. Onderweg naar de kinderopvang om haar dochtertje te gaan halen, overkomt Sofie een ongeval. 10 dagen hospitalisatie gevolgd door een langdurige revalidatie houden Sofie 6 maanden lang thuis van haar werk. Na de 2e maand ziekteverlof keldert haar nettoloon. Plots moet ze rondkomen met 1.180 euro i.p.v. met 1.965 euro. En net nu er extra kosten zijn, zoals luiers en andere babyspullen.

Tom neemt heel wat zorgen over en werkt ondertussen keihard om zijn gezin te onderhouden. Maar de stress en de vermoeidheid eisen hun tol. Een jaar later krijgt Tom een burn-out. Hij is een achttal maanden buiten strijd. Als zelfstandige wordt zijn loon van 1.850 euro gereduceerd tot 981 euro.

Sofie werkt gelukkig terug, maar het was wel een serieuze streep door hun rekening. Ze werden verplicht om hun spaarcenten aan te spreken en hun verbouwplannen in de ijskast te steken. Bovendien moet Tom het opgebouwde spaarpotje van zijn bedrijf gebruiken om zijn maandelijkse bedrijfskosten te kunnen betalen.

Na een periode van rust kan Tom de draad gelukkig weer oppikken met nieuwe energie en inzichten. Een daarvan is dat hij deze financiële stress nooit meer wil meemaken. Dus sluit hij, zowel voor zichzelf als voor Sofie, een verzekering Gewaarborgd Inkomen af.

Het overlijden van de grootste kostwinner: ook een financiële catastrofe.

An en Erik zijn 28 jaar gelukkig getrouwd wanneer het noodlot toeslaat. Erik, net 1 jaar op pensioen, krijgt een hartstilstand. Ans wereld stort in. Ze hadden nog zoveel plannen en net nu Erik eindelijk meer tijd had, stopt alles. Bovendien startte de jongste zoon pas zijn universitaire studies op kot in Leuven.

An is enkele jaren jonger en werkt nog, maar Erik was de grootste kostwinner in hun gezin. Ze hadden het pensioen van Erik hard nodig om het kot en de studies van hun zoon te financieren. Nu dat plots wegvalt, weet ze het even niet meer.

Als langstlevende echtgenoot krijgt An gelukkig een overlevingspensioen. Dat wordt berekend op Eriks loopbaan en blijkt 1.243 euro te zijn, 995 euro minder dan Eriks pensioen. An zal dus nog heel wat jaren extra moeten werken, om deftig rond te komen.

Zo had An zich haar leven niet voorgesteld. Nu ze beter weet, raadt ze haar dochter, die intussen zelf een gezin heeft, aan om zich financieel goed te laten adviseren. Want moest An de klok kunnen terugdraaien …

Een aanzienlijke dekking van het risico overlijden is geen overbodige luxe. Naast de schuldsaldo verzekering om de lening bij de bank af te dekken, vergeten velen dat zonder extra waarborg overlijden een financiële catastrofe kan volgen.