Het VAPW, twee vliegen in één klap
06/08/2019
Sinds maart van dit jaar kunt u als particulier ook uw pensioen opbouwen met een vrij aanvullend pensioen. Maakt u van die mogelijkheid gebruik? Dan zorgt u er niet alleen voor dat er later meer vlees aan uw pensioenappeltje zit, maar kunt u ook uw risico op inkomensverlies dekken. Kortom, met een VAPW slaat u twee vliegen in één klap.

Individueel sparen via de werkgever

Als u kiest voor een VAPW, dan zal uw werkgever maandelijks een deel van uw loon inhouden en rechtstreeks storten aan een pensioeninstelling. U bepaalt zelf de instelling (bank of verzekeraar), de spaarformule en de hoogte van de maandelijkse storting. De wetgever voorziet wel een beperking. Afhankelijk van wat het hoogste is, kunt u jaarlijks maximaal 1600 euro laten storten of 3 procent van uw brutojaarloon. Uw extraatje? Het VAPW levert u onmiddellijk een fiscaal voordeel op via de bedrijfsvoorheffing.

 

Moeilijk om kosten te betalen

Wordt u als werknemer getroffen door ziekte of kunt u lange tijd niet meer werken door een ongeval in de privésfeer? Dan heeft dat een grote impact op uw inkomen. Want de eerste maand geniet u nog van het gewaarborgd loon dat u van uw werkgever krijgt, maar vanaf de tweede maand valt u terug op een uitkering van uw ziekenfonds. Die uitkering bedraagt gemiddeld 60 procent van uw brutoloon. En dat is waarschijnlijk onvoldoende om uw kosten te dekken.

 

Volwaardig loon verzekerd

U kunt uw inkomensverlies compenseren door een inkomensverzekering (een arbeidsongeschiktheidsverzekering) af te sluiten. Daalt uw inkomen omdat u niet meer kunt werken door ziekte of een privé-ongeval? Dan past uw inkomensverzekering het verschil bij zodat u over een volwaardig loont kunt beschikken.

 

Pensioensparen én inkomensgarantie

Het VAPW voorziet naast de aanleg van een spaarpotje voor uw pensioen ook de mogelijkheid om uw risico op inkomensverlies te dekken. Het loont dus zeker de moeite om meer informatie te vragen aan uw werkgever of uw makelaar.

Nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nuttige tips & tricks om uw welvaart en comfort te optimaliseren en te garanderen.

Contact

Bank
Oudstrijderslaan 12
3940 Hechtel-Eksel

Verzekeringen
Hasseltsebaan 33
3940 Hechtel-Eksel

+32 (0) 11 73 47 09
info@zakenkantoorvangenechten.be

Share This

FISCAALVRIENDELIJK JOUW PENSIOEN OPBOUWEN? ZO DOE JE DAT!