U hebt het recht om vergeten te worden!
18/02/2020
Vergeten worden is meestal niet leuk. Maar als het gaat over uw schuldsaldo­verzekering is dat een goede zaak. Hebt u een slepende ziekte gehad? Of lijdt u aan een chronische aandoening? Dan mag uw verzekeraar daar maar beperkt of zelfs helemaal geen rekening mee houden als u een schuldsaldoverzekering afsluit. Want u hebt sinds 2019 het recht om vergeten te worden.

Krediet zeker terugbetaald

Als u een hypothecair krediet aangaat om een eigen woning te verwerven of te (ver)bouwen, dan zal de instelling die u het krediet verschaft, u waarschijnlijk vragen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Zo weet de instelling zeker dat ze hun geld zullen zien als u overlijdt én blijven uw nabestaanden bespaard van de financiële last van de maandelijkse aflossingen.

 

Nieuwe regels

Het probleem? Hebt u kanker overwonnen, of lijdt u aan een chronische ziekte? Dan konden verzekeraars tot voor kort u een (stevige) meerpremie aanrekenen of zelfs weigeren om u een schuldsaldoverzekering te geven. In 2019 keurde het parlement een wet goed die u het recht geeft om vergeten te worden. Sluit u een contract voor een schuldsaldoverzekering af na 1 februari 2020? Dan gelden er nieuwe regels.

 

10 jaar of minder

Als u kanker overwonnen hebt, dan moet u dat melden aan uw verzekeraar als u een schuldsaldoverzekering aanvraagt. Bent u echter meer dan tien jaar geleden genezen verklaard, bent u niet hervallen, en krijgt u geen behandeling meer? Dan is uw verleden met kanker geen reden meer voor uw verzekeraar om u geen schuldsaldoverzekering toe te kennen of u een meerpremie te vragen. Bovendien heeft de wetgever een lijst opgesteld van negen soorten kanker waarvoor de termijn om vergeten te worden minder dan tien jaar bedraagt. Deze lijst wordt tweejaarlijks geëvalueerd en eventueel aangepast.

 

Maximale meerpremie voor chronische ziektes

Daarnaast heeft de overheid ook een lijst opgesteld – ook tweejaarlijks geëvalueerd en eventueel aangepast – die voor bepaalde chronische ziektes de maximale meerpremie vastlegt die een verzekeraar u mag aanrekenen. Die meerpremie varieert van 0 tot 400 procent. Belangrijk om te weten: het gedeelte van de meerpremie dat u zelf moet betalen, is voor elke chronische ziekte beperkt tot 125 procent als uw schuldsaldoverzekering dient als waarborg voor het hypothecaire krediet dat u aangaat om een eerste en enige woning te verwerven of (ver)bouwen. Het overige deel van uw meerpremie wordt door de verzekerings- en kredietsector gedragen.

 

Nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nuttige tips & tricks om uw welvaart en comfort te optimaliseren en te garanderen.

Contact

Bank
Oudstrijderslaan 12
3940 Hechtel-Eksel

Verzekeringen
Hasseltsebaan 33
3940 Hechtel-Eksel

+32 (0) 11 73 47 09
info@zakenkantoorvangenechten.be

Share This

FISCAALVRIENDELIJK JOUW PENSIOEN OPBOUWEN? ZO DOE JE DAT!