7 tips om schade bij onweer te voorkomen
10/03/2020
Trekt er een onweer over ons land? Dan mag u er zeker van zijn dat er in de krant en op sociale media verhalen opduiken van mensen die schade geleden hebben. U kunt heel wat doen om te voorkomen dat u het ‘slachtoffer’ van een onweer wordt. Wegwijs zet u alvast op het juiste spoor met deze zeven tips.

1. Kies voor geaarde stopcontacten met overspanningsbeveiliging

Als de bliksem inslaat op uw woning, dan vindt die via uw elektrische leidingen en uw stopcontacten zijn weg naar uw elektrische apparaten. En die zijn daar niet tegen bestand. Wilt u dat probleem voorkomen? Installeer dan geaarde stopcontacten die voorzien zijn van een overspanningsbeveiliging. Zo vermijdt u dat een blikseminslag uw elektrische apparaten beschadigt.

 

2. Trek uw stekkers uit de stopcontacten

Hebt u geen geaarde stopcontacten met overspanningsbeveiliging? Trek dan de stekkers van uw elektrische apparaten uit de stopcontacten. Ondanks de sterke technologische vooruitgang zijn hedendaagse elektrische apparaten niet beveiligd tegen een blikseminslag. Deze stopcontacten kunnen wettelijk alleen maar als u een oudere woning hebt waarvan de elektrische installatie niet opnieuw gekeurd is na 25 jaar.

 

3. Blijf binnen

Een onweer is geen weer om een hond of mens door te jagen. Blijf dus lekker binnen als het onweert. Bent u buiten wanneer een onweer losbarst en hebt u niet de mogelijk om in een huis of auto te schuilen? Doe dan uw paraplu dicht, blijf ver weg van alleenstaande hoge voorwerpen zoals een boom, een antenne of een lantarenpaal en vermijd open ruimtes. De bliksem slaat meestal in op het hoogste voorwerp in de omgeving.

 

4. Neem geen bad of douche

Het kletterende regenwater kan u misschien inspireren om een bad of een douche te nemen tijdens een onweer. Maar dat doet u beter niet. Want de hoge spanning van een blikseminslag kan overslaan op uw waterleidingen. En aangezien water een uitstekende geleider is …

 

5. Haal losse voorwerpen naar binnen

Een onweer betekent meestal ook dat de wind hard waait. Zo hard soms dat die moeiteloos tuinmeubelen, trampolines of vuilnisbakken wegblaast. En dat kan ernstige schade berokkenen aan de voorwerpen zelf, maar ook aan uw huis, tuin of hekwerk (of dat van uw buren). En vergeet ook niet om uw auto in de garage of onder uw carport te zetten.

 

6. Sluit ramen en deuren

Is er een onweer op komst? Sluit dan uw ramen en deuren om te voorkomen dat regen of wind schade in uw woning aanricht. Hebt u rolluiken? Laat die dan naar beneden om uw ramen en deuren te beschermen.

 

7. Hou uw dakgoten proper

Wateroverlast bij een onweer is meestal het gevolg van dakgoten die niet proper zijn. Blokkeren bladeren in uw dakgoten de vlotte afvoer van het regenwater? Dan verhoogt u de kans op waterschade, want water zoekt altijd een weg. En die zou weleens naar binnen kunnen leiden.

 

Hebt u schade na een onweer? Neem dan altijd contact op met uw makelaar om de juiste stappen te bespreken.

Nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks nuttige tips & tricks om uw welvaart en comfort te optimaliseren en te garanderen.

Contact

Bank
Oudstrijderslaan 12
3940 Hechtel-Eksel

Verzekeringen
Hasseltsebaan 33
3940 Hechtel-Eksel

+32 (0) 11 73 47 09
info@zakenkantoorvangenechten.be

Share This

FISCAALVRIENDELIJK JOUW PENSIOEN OPBOUWEN? ZO DOE JE DAT!